Dirigent Maxim Colpaert

Geboren in Roeselare op 16 november 1981. Hij groeide op in Staden (W-Vl) in een kleine, maar muzikale familie. Reeds van jongsaf aan vertoonde de jongen interesse voor muziek. Hij volgde notenleer aan de Academie voor Muziek en Woord ‘Adriaan Willaert’ te Roeselare. Later engageerde hij zich daar voor piano, orgel, muziektheorie, begeleidingspraktijk, algemene muziekcultuur en zang. De eerste koorervaring deed Maxim op in het Jeugdkoor St.Jan te Staden (olv Jozef Coghe). Later zong hij nog mee in het St.Janskoor te Staden.

Maar zoals zoveel Westvlamingen, verzeilde Maxim in Gent, waar hij zich engageerde bij het Vocaal Ensemble ‘Kalliope’ (olv Sabine Haenebalcke). Hij is actief als zanger (Bas) en bestuurslid en verleende zijn muzikale en organisatorische medewerking aan projecten zoals de Johannespassie, de Hohe Messe en de Mattheuspassie van Bach. De deelnames (2010 en 2014) aan het provinciaal koortoernooi van Oostvlaanderen, om in de hoogste categorie te eindigen was de kers op de taart.

Begin 2012 engageerde Maxim zich als dirigent van het Sint Janskoor te Staden, waar hij vroeger zelf zijn muzikale carriere is begonnen.

Maxim zong mee in het kamerkoor ‘Arc-en- Ciel’ (olv Tom Deneckere) en bracht onderandere het ‘Requiem’ van Mozart en werk van de Belgische componist ‘Jan Van Landegem’.

Hij volgde de 3 jarige opleiding ‘koordirectie’ bij Wim Verdonck en Jan Vuye met 2 extra specialisatiejaren in de Stedelijke muziekacademie te Waregem en ‘Zang’ bij Nele Dufait in de academie te Harelbeke.

In 2013 – 2014 was hij repetitor bij het Vocaal Ensemble ‘Novecanto’ te Gent (olv Tom Deneckere) en zong en dirigeerde hij bij het Vocaal Ensemble ‘Expirans’.

In 2014 haalde hij met felicitaties van de jury onderscheiding op de Kurt Thomas Cursus in het Conservatorium van Utrecht in de categorie ‘Amateurdirigent’ en in 2015 in de categorie ‘Ervaren dirigent met instrumentaal ensemble’.

Hij studeert ondertussen directie bij Kurt Bikkembergs en Erik Vannevel in het Lemmensinstituut te Leuven en is sinds 2 jaar dirigent van kinderkoor ‘De KalliKids’ uit Deinze en docent ‘Koor’, ‘Stemvorming’ en ‘Vocaal Ensemble’ aan het MUDA te Gent.

Sinds 2016 werd hij gevraagd als dirigent van koor ‘Voce Caelesti’ uit Zele, en als dirigent van het gemengd koor ‘Vokamando’ uit Oostakker, beide tot op heden.